$29

Vinarija

Vinarija

Naši vinogradi nalaze se u Jazveniku. Po podijeli Vinogradarskih regija Republike Hrvatske ovo područje pripadapod regiji Pokuplje, odnosno vinogorju Petrinja.

Vinogradarstvo u našim krajevima ima dugu povijest. Još davne 1847. godine ban Josip Jelačić, svojim je proglasom odobrio sječu dijela državnih šuma u cilju pospješivanja gradnje objekata seoskih gospodarstava. Iz te godine potječe i naš vinograd uz najstariji objekt koji i danas služi kao odvojeni podrum za crno vino.

Backs2_0005_IMG_6994

$49

PETRINJSKO VINOGORJE

Vinogradarstvo

Na području Banovine srednjovjekovni dokumenti ukazuju na razvijeno vinogradarstvo i njegovu gospodarsku važnost. Posebno su zanimljivi dokumenti povezani s rimokatoličkim crkvenim redom cistercita. O tradiciji vinarstva svjedoče i brojni sačuvani toponimi. Iako se sadnja vinove loze i uzgoj raznorodnih sorta grožđa intenzivira već krajem 18. stoljeća, moderno vinarstvo Banovine razvija se sredinom 19. stoljeća te osnutkom Vinogradarske-voćarske škole u Petrinji godine 1893. Dokumenti iz tog vremena spominju oko 70 vrsta grožđa, implicirajući i postojanje nekih autohtonih vrsta specifičnih za petrinjski kraj. U cilju očuvanja tradicije petrinjskog vinogradarstva od 2004. godine provodi se Smotra i ocjenjivanje vina Petrinjskog vinogorja. Najvažnije sačuvane autohtone vrste Petrinjskog vinogorja su dišeća ranina bijela i škrlet. Vinogradarstvo je važna sastavnica kulturnog identiteta petrinjskog kraja što treba iskoristiti u promociji Petrinje i cijele Banovine.

Sorta Marinčić

Tijekom godina djelovanja, Vinarija Marinčić izlaže na brojnim sajmovima i izložbama diljem Hrvatske. Između ostalih, 2015. godine na Marunadi u Lovranu saznajemo za postojanje autohtone sorte grožđa Marinčić. Istraživanjem o sorti, preko Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dolazimo do saznanja da se radi o crnoj sorti grožđa koja se uzgajala na istočnom obalnom pojasu Istre te na otocima. Marinčić je 1951. godine smatrana jednom od vodećih crnih sorti općine Opatija i otoka Lošinja, sa 49530 trsova, a gospođa Mrak je s vinom od sorte grožđa Marinčić 2014. godine sudjelovala na Martinjskoj fešti u Lignju.
Zahvaljujući gospođi Šragalj iz Lovrana i gospođi Mrak iz Lignja dolazimo do reznica sorte, čije pupove šaljemo u rasadnik Ivanović iz Našica, u kojem su proizvedene cijepljene sadnice sorte Marinčić. Nakon dvije godine sadimo cjepove i tako dobivamo matični nasad u našem vinogradu u Jazveniku.

$1299

Privatna druženja

Dragi gosti, s obzirom na trenutnu situaciju, moguće su degustacije isključivo na otvorenom uz obaveznu rezervaciju.